пʼятницю, 8 квітня 2022 р.

Зачарувати всіх! Тиждень дитячого читання

 


Всеукраїнський тиждень дитячого читання — 2022 під гаслом «НАЦІЯ, яка ЧИТАЄ — НЕПЕРЕМОЖНА!».

Сьогодні ми вам розповімо про:

«Гості на мітлі» Володимира Рутківськогоце повість, знайома поколінню сучасних батьків із власного дитинства: перше видання побачило світ у «Веселці» 1988 року.

 Казкова основа історії – знаний усім із дитинства сюжет про страшну злу бабу-ягу, яка живе у старій хатинці в лісі й викрадає дітей із села поблизу. Це є чудовим підґрунтям для родинного читання.


Отож, головні герої - двоє учнів четвертого класу, Степан та Василь, а також їхній «реп’ях», молодша на рік Таня. Ставлення дітей до чаклунки Ядвіги Олізарівни – основний акцент повісті.

А тепер... літературна забава!!!😏😍

Баба-яга та її чорний кіт, летять над лісом і обирають, де би приземлитися. Наступне питання: 

👽«З якою метою, на вашу думку, летять ці герої?». 

Відповіді:💥 «забрати будинок», «вкрасти», «з’їсти дітей», «дістати зілля, яке дає безсмертя», «вона шукає собі помічницю, яку візьме зі світу людей, а потім зачаклує», «усіх зачаклувати», «зібрати трави». 

Правильна відповідь, Ядвіга Олізарівна збирає трави на новому місці. Справді, головна мета – знайти знедолену дівчинку, злу й ображену на людей, і зробити її своєю ученицею. І так, для цієї мети чарівниця хоч і не «зачакловує усіх», але широко вдається до чарів.

👀Як звати кота? Не дуже складно (чи складно таки) вгадати таке дивовижне ім’я – Аристарх. Бо Аристарх у розмові виявляється насамперед постійно голодним котом старої пані, а не злим чарівним чудовиськом.

👥Гості на мітлі (а насправді – у СТУПі) приземляються на околиці села Горобців, і попросимо вгадати, хто там їх зустрічає? 

Відповіді  такі: «жителі села», «дракон», «дід, якому десять мільярдів років», «сова», «бджола», «старий дід». Насправді - Ядвігу Олізарівну зустрічають домовики, яких вона починає розпитувати про дітей у селі.

😆Як щодо майбутнього самої Ядвіги Олізарівни? «чаклунку посадять за ґрати», «вона так розізлиться, що згорить», «вона загине», «чаклунка полетить звідти», «вона стане доброю», «чаклунці сподобаються Степанові бутерброди». Відповідь за вами.


Видатний український письменник, член Національної спілки письменників України, лауреат Національної премії України імені Т.Г. Шевченка
Володимир Григорович Рутківський – чудовий майстер дитячого роману та історичних пригод, магічне слово якого створює неповторний і манливий художній світ. Творчість Володимира Рутківського увійшла вагомим внеском в українську літературу, якій він присвятив своє життя.



Немає коментарів:

Дописати коментар