понеділок, 11 жовтня 2021 р.

Де козак, там і слава: літературний вернісаж


Де́нь украї́нського коза́цтва — свято України.
Відзначається щорічно 14 жовтня в день Покрови Пресвятої Богородиці. 

Де козак, там і слава: літературний вернісаж. (для середнього і старшого шкільного віку)


Перша Конституція України гетьмана Пилипа Орлика.1710 рік. - К.: Веселка, 1994.

І дітям, і дорослим - усім, хто цікавиться її історією, треб прочитати цю книжку - першу Конститутуцію України, укладену ще 1710 року. Текс перекладено з латинської мови.

Вісімнадцяте століття, а точніше, його останні два десятиріччя, - це час, коли схвалювалися конституції: 1787 - конституція Сполучених Штатів Америки, 1791 - конституція Франції і Польщі. В Російській імперії спроби створити конституцію мали місце місце тільки у першій чверті XIXст., але закінчилися трагічним повстанням декабристів 1825 року.

І тут ми можемо з гордістю стверджувати, що Україна вела у цьому вперед. Наша Конституція була стверджена 5 квітня 1710 року. Цей віколомний документ української політичної думки склався як договір поміж троьма політичними силами козацької держави: гетьманом, генеральною старшиною та військом Запорожським.

В книжці є досі невідомі світчення сина гетьмана, генерала французької армії Григора Орлика.


Каляндрук, Т. Таємниці бойових мистецтв України.- Львів: Літературна агенція Піраміда, 2007.

В цій унікальній книзі вперше зібрані відомості про бойові мистецтва українців, представлено близько 400 зображень з рідкісних джерел, більшість яких до останнього часу були малодослідженими.

В історії та культурі кожного народу важливе місце займає військова культура. Військові традиції передаються з покоління в покоління, на них виховуються діти.

"Під час бою козаки повторювали як мантру молитву "Спаси і сохрани". Ті слова були виграйовані на звороті козацьких натільних хрестів.. Незарма один із видів  старовинної козацької боротьби називається "Спас." 

"Відчайдух - той, хто переборов відчай (сильний душевний біль) силою духа."

"Козацький марш має великий вплив на психічний стан людини. Боплан, описуючи побут козаків, зазначав, що вони постійно співають і танцюють. Те саме грецькі історики писали про воїнів князя Святослава. Древній бойовий танець Гопак - саме один із таких засобів, щоб ввести воїна у такий стан."


Каляндрук, Т. Загадки козацьких характерників.- Львів: Літературна агенція Піраміда, 2007.

Друга книжка серії історичних розвідок Т. Коляндрука про славні бойові подвиги українських лицарів духу, що були розпочаті у "Таємниці бойових мистецтв України." У книзі висвітлено малодосліджені сторінки української історії, міфології, культури. Вони по -  новому розкривають сутність бойового духу та військового мистецтва.

"Козаки вважали великим гріхом не забирати тіло побратима з поля бою. Коли тіло знайти не вдалося, вони поверталися на Січ, насипали йому символічну могилу."

"У битві під Берестечком відступ козацького війська прикривав загін із 300 козаків-смертників, завданням яких було забезпечити відступ через болото основного загону козаків."


Андрусяк, І. Сірка на порох: Історико-пригодницька повість: К.: Фонтан казок, 2020.

Таємниця виготовлення пороху, погоня на болотах, шабельний двобій козаків, "дальнобійники" XVII ст. і ще чимало цікавинок та дивовиж чекають в новій повісті одного з найулюбленішихдитячих  письменників Івана Андрусяка.

Травень 1637 року, місто Березань неподалік від Переяслава. Дівчина з дивним прізьвиськом Сірка наглядає вночі за копальнею з видобутку селітри. Та ось на копальню вдираються розбійники...


Рутківський, В. Джури козака Швайки. - К.: Абабагаламага, 2016.

Усі ми знаємо імена Северина Наливайка, Богдана Хмельницького, Івана Мазепи. А ким були найперші козаки? Звідкіля вони взялися? Ось і найдете відповідь в цьому гостросюжетному історичному романі Володимира Рутківського - одного з найблискучих дитячих українських письменників. Його дивовижні герої- Грицик та малий волхв Санько, юний богатир Демко Дурна Сила, невловимий козак Швайка з  вірним вовком Барвінком та їх численні друзі перенесуть вас в книжці на козацьку Січ. 

Книга входить до номінації "30 Знакових Книжок Нашої Незалежності."


Рутківський, В. Сині води: Історичний роман. - Тернопіль: Навчальна книга Богдан, 2015.

Джура князя Петрик, кмітливий хлопчик Тимко, козак  Василь і його друг Мехмед, князь Ольгерд, темник Мамай - що цікаво вам?

Рік 1361, битва над річкою Сині Води - однієї з найбільших битв у історії середньовічної Європи. Читач зазнає безліч пригод разом з героями книжки - князем Дмитром Бобриком і дізнається хто врятував литовського та руського князя Ольгерда від стріли найманого вбивці, познайомитися з властителем Золотої Орди ханом Мамаєм. І переконаєтися, що потяг до свободи долає будь-які перешкоди.


Яріш, Я. Самійло. - К.: Час майстрів, 2017.

Як каже сам автор, на її написання надихнули козацькі думи і пісні ХVI століття. "Так, я б хотів, аби ця книга спонукала дитину взятися за підручник історії чи шукати інформацію про козаків в інтернеті...Я спробував відтворити образи національних героїв, декотрих з яких, до речі, вже привласнила Росія - Олексу Поповича, Іллю Муромця"

 Головний герой - Самійло - хлопець-підліток, і автор прагнув показати події через думки, світосприйняття хлопчика, який жив в інший історичний період. І це книга, що завершується перемогою добра над злом. В книжці є сучасні тенденції, притаманні зараз дитячій літературі, зокрема, елементи фентезі

"- Діду, розкажіть щось про Дике Поле й турецьку неволю... - Дике поле - сурове. А неволя -  страшна. Гірша за смерть. - А ви там були? - Як же не бути?! Та Господь допоміг мені вирватись, втекти... Самійло закутався в латану свитину і притулився до діда..." 


Гуменюк, Н. Білий вовк на чорному шляху. - Тернопіль: Навчальна книга - Богдан, 2020.

Книжка - про хлопчика, який через комп'ютерну гру потрапляє в інший світ, де існує собі паралельна Україна, в якій живе козак Мамай - міфічна істота, яка може рухатися між світами. У цій книжці відбуваються дивовижні речі: на Січ пробирається дівчинка-козачка, юні герої дізнаються таємниці української історії, борються з ворогами і мандрують між світами. А ще - люблять батьківщину. 


Гарного та приємного вам читання!


Немає коментарів:

Дописати коментар